7 veel voorkomende fouten als je fitter wil worden
Je bent klaar met je oude, ongezonde leefstijl. Je wilt fitter worden! Je start een trainingsplan en hebt nieuwe voedingsvoornemens. Lekker bezig! En denk eraan: het hoeft allemaal niet perfect. Je kunt beter in beweging blijven dan helemaal niets doen. Een foutje hier en daar hoort daarbij.
Toch heb ik in dit blogartikel een aantal veelgemaakte fouten voor je opgesomd, zodat ze jou bespaard blijven!
1. Starten vanuit ontevredenheid
Bijna iedereen begint met trainen en gezonder eten vanuit onvrede over zijn of haar lichaam. Dat is vrij normaal, maar onvrede alleen is geen fijne motivator. Wellicht voelt elke training en maaltijd als een moetje of een straf. Dat is niet leuk en niet lang vol te houden. Verzin daarom ook andere reden om in vorm te komen. Redenen die positiever aanvoelen. Gebruik hierbij je creativiteit, het kan invloed hebben op alle vlakken van je leven!
- Als ik fitter ben, ben ik helderder van geest waardoor ik me beter kan concentreren. Ik kan mijn werk beter/efficiënter doen, waardoor ik eerder klaar ben en eerder tijd voor andere dingen heb.
- Door te trainen daag ik mezelf uit mijn grens constant een beetje te verleggen. Dit laat mij groeien als mens.
- Als ik samen met een vriend(in) ga trainen motiveren we elkaar en zien we elkaar gelijk wat vaker.
- Ik ben nieuwsgierig waar mijn lichaam toe instaat is.
Door je focus te verschuiven naar wat je lichaam allemaal KAN (in plaats van hoe het er uit ziet), zul je veel sneller resultaat zien en positiever gemotiveerd zijn en blijven. Al gaandeweg je fitness journey zul je merken dat er constant nieuwe dingen bijkomen die je wilt verbeteren. Je zult nooit 100% tevreden zijn, tenzij je besluit dat het nu al oké is. Aan de andere kant is dat juist het leuke aan fitness en krachttraining: je bent nooit helemaal af. Je bent je eigen project in ontwikkeling. Maar verlies daarbij niet uit het oog wat je al bereikt hebt en wees daar trots op en tevreden mee.
2. Geen plan hebben
Succes behalen is geen gelukje wat de één toevallig wel lukt en de ander niet. Succesvol fitter worden is het resultaat van het volgen van juiste principes en het doen van de juiste dingen. Je moet dus een goed plan volgen!
Wanneer je zonder plan eet en traint, moet je elke dag erg ad hock te werk gaan. Je moet elke dag bedenken wat je gaat eten, wat je gaat trainen en welke oefeningen je gaat doen. Dit kost ontzettend veel mentale energie, waardoor het lijkt alsof je met niets anders bezig kan zijn. Het wordt geen automatisme, waardoor het elke dag als een grote klus voelt.
Zonder plan kan het lijken alsof het niet haalbaar in te passen is in je drukke leventje, waardoor je opgeeft. En dat zou zonde zijn! Zorg daarom dat je een plan hebt. Als je deze zelf opstelt, onthoud: het hoeft niet perfect te zijn. Als je maar in beweging komt en consequent stappen neemt. Wil je er totaal geen mentale energie aan besteden en zeker weten dat je het juiste doet? Geef het plan dan uit handen en neem een coach in de arm. Het enige wat jij nog hoeft te doen is… DOEN!
3. Te weinig eten
Voeding is de brandstof en de bouwstof voor je lichaam. Je lichaam heeft het nodig en alleen maar meer als je erbij gaat trainen. Door jezelf te veel te beperken met voeding kan je lichaam niet alleen niet volledig herstellen, maar bouw je ook honger op. Je kunt wachten op het moment dat je zoveel honger hebt dat je een uitglijder maakt, het niet meer volhoudt en meer eet dan dat je van plan was. Nu baal je van jezelf. Het leven is te leuk en te kort om honger te lijden en ook helemaal niet nodig om fit te worden!
Of misschien is het niet je intentie om te weinig te eten, maar heb je gewoon geen zicht op wat er allemaal naar binnen gaat en eet je daarom per ongeluk te weinig (of te veel! dat kan ook).
Bereken daarom je voedingsbehoefte. Deze website maakt een grove schatting van de hoeveelheid kilocalorieën die jouw lichaam nodig heeft. Maak gebruik van een app als My Fitness Pal of de Eetmeter en houd je voeding hier een paar dagen in bij om inzicht te krijgen in hoeverre je tegemoetkomt in je behoefte. Bezoek een diëtist als je dit precies wilt weten.
4. Een te hoge lat leggen
Zodra we besluiten fitter te leven, verwachten we van onszelf dat we direct een 180 graden draai kunnen maken. Geheimpje: dat kan (vaak) niet. Vaak is het niet de succesvolle manier. Ook ik besloot op één dag de verandering te maken, maar terugkijkend heb ik dat ook in kleine stapjes gedaan. Eerst volgde ik 2 keer per week groepslessen en daarna stopte ik met roken. Vervolgens ging ik pas mijn voeding aanpassen op mijn trainingen, om daarna te beginnen met zelfstandig trainen. Tot slot ging ik aan de slag met de juiste suppletie.
Je kunt beter een half jaar 80% geven dan een maand lang 110%, en het vervolgens niet volhouden omdat het too much is. Dit gaat tegen de neiging in om nieuwe dingen direct perfect te willen doen. Bedenk jezelf dat het juist veel sterker is om je energie te doseren dan aan die neiging toe te geven om het in één keer allemaal perfect te doen.
Fit worden is als een marathon rennen, niet als een sprintje!
5. Verzanden in details
Maak je niet druk over welke soort BCAA’s (soort eiwit supplement) je moet nemen, in welke hoek je je biceps moet draaien in een bicep curl of andere moeilijke onderwerpen die je tegenkomt op het internet. Onthoud: als je het niet begrijpt, ben je er waarschijnlijk nog niet aan toe. Begin gewoon bij de simpele basis, houd focus op het grote plaatje en doe alleen wat echt belangrijk is. Lees in deze blog wat dat precies inhoudt. Kortom: consequent trainen en goed eten. Zorgen dat je een leuke tijd hebt zodat je het lang volhoudt (en niet als volhouden voelt).
Je voelt vanzelf wanneer je je de basics eigen hebt gemaakt. Bijvoorbeeld:
- Je sport 2/3 keer in de week.
- 80% van je voeding bestaat uit voedzame producten.
- Je hebt een goede structuur gevonden (in je maaltijden, sportmomenten, wakker worden, gaan slapen)
- Je ziet rust nemen als prioritiet en boekt daar regelmatig tijd voor vrij.
Wanneer dit op orde is voel je vanzelf of het tijd is iets toe te voegen aan je lifestyle.
6. Geen progressiefoto’s maken
Als je lichaam nog niet is hoe je het hebben wilt en je vindt het niet fijn om foto’s te maken, is mijn advies om dit toch te doen. Je moet een referentiepunt hebben om te zien waar je vandaan komt en latere progressiefoto’s naast te kunnen leggen!
Wees mild en spreek met jezelf af dat tijdens het maken en kijken naar de foto’s niet het moment is om je lichaam kritiek te geven. Je hebt besloten dat je het anders wilt en gaat doen en je bent daarmee al heel goed bezig! Je kunt pas echt met een gezonde mindset aan je lichaam werken als je er zonder hard oordeel naar durft te kijken.
7. Niet durven dromen
Dromen geeft glans aan de acties die je dagelijks uitvoert om je doelen te bereiken. Dromen zorgt ervoor dat je weet waarvoor je iets doet. Verbind jezelf met je doel door er regelmatig aan te denken en het levendig te fantaseren. Denk aan waar je heen wilt en voel aan hoe dit voelt.
Visualiseren is bewezen te helpen bij het bereiken van doelen. Lang heb ik dit niet gedaan omdat ik onbewust de overtuiging had dat mijn doelen toch niet voor mij weggelegd waren. Door deze overtuiging durfde ik niet te dromen, waardoor ik niet gemotiveerd was eraan te werken, waardoor ik mijn doelen niet bereikte. Zo houdt een negatieve overtuiging zichzelf in stand.
Dromen kun je leren. Dromen is iets waar je brein geen prioriteit aan geeft. Je mag het daartoe uitdagen. Stop niet als het even niet lukt, maar blijf het proberen. Blijf voor je zien waar je heen wilt, hoe dat voelt en wat je daarvoor moet doen. Wil jij naar je doel toewerken, maar wil je dit liever niet alleen doen? Wil je zeker weten dat je het goede doet met een coach aan je zijde die met je meekijkt? Meld je dan aan voor het Kickstart programma.
Bekijk hier al onze blogs