Waarom een liposomaal voedingssupplement?
Liposomale voedingssupplementen zijn vrij nieuw op de markt van voedingssupplementen en veel mensen zullen denken, wat is dat nou weer? Wat zijn liposomen nou eigenlijk? En waarom zou je ze gebruiken?
In dit artikel zal ik daar antwoord op geven, want liposomen zijn namelijk hartstikke waardevol en doen heel veel voor je gezondheid. Liposomen gaan denk ik ook veel voor ons betekenen in de toekomst. Ze kunnen een voedingsstof, een nutriënt, veel effectiever vervoeren door het lichaam, waardoor de opname in de cellen ook beter is. Dit wil je, want in onze cellen gebeurt alles. Onze cellen zijn de regelsystemen van ons lichaam.
Even technisch…
Lipide bolletjes, ook wel liposomen genoemd, werden voor het eerst beschreven door de Engelse hematoloog Alec Bangham in 19611-2. Liposoom staat voor de Griekse woorden lipid = vet en soma = lichaam. Ze worden op grote schaal gebruikt als transportmiddel voor voedingssupplementen en geneesmiddelen. In de afgelopen 15 jaar zijn er enkele hele belangrijke doorbraken geweest in de liposoomtechnologie. Dit heeft geleid tot een snelle ontwikkeling van farmaceutische liposomale toepassingen1. Dit betekent dat liposomen, naast voedingssupplementen, steeds vaker worden ingezet als medicijn.
Liposomen zijn minuscule dubbelwandige bolletjes. Ze zijn tussen de 150-400 nanometer. Dat is super klein, ter vergelijking: 400 nanometer staat gelijk aan 0.0004000 millimeter.
Deze bolletjes bestaan uit een dubbele vetlaag (fosfolipiden genoemd) en een kern. Als een nutriënt wateroplosbaar is zit hij in de kern met puur water. Is de nutriënt in vet oplosbaar dan zit hij in de dubbele vetlaag. Een liposoom kan dus verschillen van samenstelling2 -3. Op de afbeelding hieronder zie je de structuur van een liposoom.

Fosfolipiden zijn lichaamseigen stoffen, het zijn namelijk de belangrijkste onderdelen van onze celmembranen (de buitenkant van een cel). De speciale structuur zorgt ervoor dat de werkzame stof beschermd wordt tot hij veilig op de plaats van bestemming is aangekomen: de cellen. Zo kun je dus heel specifiek een werkzame stof afgeven op de daarvoor bestemde plek, met krachtige resultaten4, een hogere biologische beschikbaarheid. Liposomen kunnen dus heel doelmatig ingezet worden. Precies om deze reden worden ze steeds vaker ingezet bij de farmaceutische industrie.
Maar waarom is dat transport nou zo belangrijk?
De reis door het lichaam van een traditioneel supplement verschilt met die van een liposomaal supplement. Ik zal kort uitleggen hoe dat zit.
Een traditioneel supplement komt aan in de maag, deze is erg zuur. Een deel van de werkzame stof van een traditioneel supplement wordt dan al afgebroken. Je maag is zelfs zo zuur, dat wanneer je een druppel maagzuur op je vinger zou krijgen, je een wondje zou krijgen. Daarna wordt het restant van de nutriënt opgenomen in de darmen en wordt via het bloed naar de lever getransporteerd. Hier wordt het restant voorbewerkt voor opname, waarbij nog eens een gedeelte verloren zou kunnen gaan. Uiteindelijk komt er maar een klein gedeelte aan in de cellen.
Een liposomaal voedingssupplement zorgt ervoor dat de nutriënt nagenoeg ongeschonden door de zure maag wordt getransporteerd, omdat ze verpakt zitten in de fosfolipiden. De darmen herkennen de liposomen als lichaamseigen stof. De darmen geven de vervolgens het liposoom af aan het lymfatische systeem en daarna worden ze afgeleverd aan het bloed. Ze gaan dus niet langs de lever, zoals bij traditionele supplementen. Na afgifte aan het bloed moeten ze op het juiste adres aankomen, namelijk in de cel, waar een werkzame stof zijn “werk” kan doen. Hoe dit precies werkt lees je verderop in dit artikel.
Biologische beschikbaarheid, wat is dat ook alweer?
Biologische beschikbaarheid wordt vaak als volgt gedefinieerd: “een farmaceutische term die aangeeft in welke mate de werkzame stof van een geneesmiddel aankomt/beschikbaar is, op de bedoelde plek5“. Een hogere biologische beschikbaarheid van liposomen betekent dus dat er bij het gebruik van liposomen een betere opname plaatsvindt dan bij traditionele voedingssupplementen. Een betere opname betekent meer werkzame stof op de juiste plek en dus meer gezondheidsvoordeel.
Naast een hoge biologische beschikbaarheid leveren liposomen hun actieve ingrediënten af in de cellen, waar ze hun werk kunnen doen. Dit is absoluut noodzakelijk om de hoogste voordelen uit de ingrediënten te halen.

In de afbeelding hierboven kun je zien wat biologische beschikbaarheid betekent in het lichaam. Van links naar rechts:
- Geen biologische beschikbaarheid – niets van de nutriënt wordt opgenomen;
- Minimale biologische beschikbaarheid – een klein deel van de nutriënt wordt opgenomen;
- Optimale biologische beschikbaarheid – optimale opname van de nutriënt.
Oké je bent overtuigd, maar waar let je nou op bij de aanschaf van een liposomaal voedingssupplement?
Er zijn dus drie dingen heel belangrijk om op te letten bij de aanschaf en het gebruik van liposomen.
- De ph waarde
In hoeverre een liposoom stabiel blijft bij een bepaalde PH-waarde is heel belangrijk. De maag heeft een PH van 1, dit is zo zuur dat het een wondje zou maken op je vinger. Een goed liposoom is tegen dit zuur bestand, en komt na de maagpassage aan in de darm waar hij wordt opgenomen door de darmcellen.
- De afmeting
Een goed liposoom heeft de perfecte grote. Vaak worden (goedkopere) liposomen gemaakt die veel te groot zijn voor opname de cel in, en dat is natuurlijk essentieel in het hele verhaal. Een liposoom met werkzame stof moet de cel in, anders blijft hij in het bloed en wordt via de lever weer uitgescheiden. Ter vergelijking: een brief gaat door de brievenbus en een pakket niet. Dit geld dus ook voor liposomen. As het liposoom te groot is past hij niet in de cel.
- De aantrekkingskracht
De aantrekkingskracht van liposomen op de cel is erg belangrijk. Het gaat erom dat een liposoom aankomt op de plek waar het nodig is. Liposomen zijn positief geladen en cellen zijn negatief geladen. Hierdoor trekken ze elkaar aan. Dit principe zorgt er ook voor dat liposomen heel precies op de plaatst van bestemming kunnen worden gebracht.
We realiseren ons dat dit als consument lastig te controleren valt, maar je kunt alsnog op een paar dingen letten waaraan je kan zien dat je een kwalitatief goed product koopt.
- Let op de ingrediëntenlijst. Fosfolipiden staan vaak vermeld als lecithine, in ons geval van zonnebloemolie. Lecithine is een vetachtige stof waarvan de dubbele wand wordt gemaakt. Dit moet dus vermeld zijn op de ingrediëntenlijst. Ook de keuze voor de kwaliteit lecithine is erg belangrijk. Wij kiezen voor de beste kwaliteit lecithine; deze keuze draagt bij aan een betere houdbaarheid.
- Let op de vorm van de nutriënt. Ook kun je erop letten in welke vorm de nutriënt aangeboden wordt. Bijvoorbeeld liposomale B12 kan het beste worden aangeboden in de vorm van hydroxycobalamine, zoals gebruikt wordt bij een injectie.
- Let op de prijs. Liposomen maken is een kostbaar proces en gebeurd door middel van geavanceerde technologie. Een goedkoop liposomaal product bestaat eigenlijk niet, je kunt in dit geval twijfelen aan de kwaliteit.
- Let op de verpakking. Liposomen moeten verpakt zijn in een verpakking die geen licht doorlaat. Zo blijven ze namelijk het meest stabiel. Heb je al een open flesje in huis? Bewaar deze dan zeker in de koelkast.
- Let op de houdbaarheidsdatum. Goede vloeibare liposomen hebben een houdbaarheid van 2 jaar. Liposomen die in poedervorm worden aangeboden zijn 3 jaar houdbaar.
- Test het zelf. Liposomale poeders dienen homogeen op te lossen in water. Is dit niet het geval? Dan is je product vaak niet liposomaal.
Conclusie
Liposomen hebben dus een heleboel voordelen voor ons. Ze worden ook steeds vaker ingezet bij geneesmiddelen en in de strijd tegen kanker. Er wordt op dit gebied volop onderzoek gedaan6-7. Lipsomen gaan veel voor ons betekenen in de toekomst want ze maken het ons heel eenvoudig om voordeel te halen uit je supplement.
Lipsomen zijn veilig en betrouwbaar voor gebruik, ook zijn ze biologische afbreekbaar, wel zo fijn 😊 De meeste van onze liposomen zijn vloeibaar; makkelijker in te nemen dus. Je kunt ze afmeten in het meegeleverde maatdopje en eventueel in een beetje water of sap mengen.
Ons assortiment
Binnen ons assortiment maken wij een onderscheid tussen DQA Vitamines en DQA Mineralen. In het assortiment liposomale vitamines hebben wij Liposomale Vitamine C, Liposomale Vitamine B12, Liposomale Vitamine D3 en Liposomale Vitamine K2+D3. In het assortiment liposomale mineralen hebben wij Liposomale Curcumine, Liposomale Magnesium en Liposomale Ijzer. We hebben naast ons assortiment aan vloeibare vitamines, ook een groot assortiment aan capsules. De nieuwste aanvulling in ons liposomale assortiment zijn: Liposomale Selenium, Liposomale Foliumzuur, Liposomale Selenium, Liposomale vitamine B6 & een Liposomale Multivitamine. Neem ook een kijkje bij ons assortiment en laat je inspireren voor je eigen gezondheid.
Bronnen
- Zylberberg, C., & Matosevic, S. (2016). Pharmaceutical liposomal drug delivery: a review of new delivery systems and a look at the regulatory landscape. Drug Delivery, 23(9), 3319–3329. https://doi.org/10.1080/10717544.2016.1177136
- Yeh, M. K., Hsin-I Chang, & Ming-Yen Cheng. (2011). Clinical development of liposome based drugs: formulation, characterization, and therapeutic efficacy. International Journal of Nanomedicine, 49. https://doi.org/10.2147/ijn.s26766
- Uhumwangho, M., & Okor, R. (2009). Current trends in the production and biomedical applications of liposomes: a review. Journal of Medicine and Biomedical Research, 4(1). https://doi.org/10.4314/jmbr.v4i1.10663
- Rogers, J. A., & Anderson, K. E. (1998). The Potential of Liposomes in Oral Drug Delivery. Critical Reviews in Therapeutic Drug Carrier Systems, 15(5), 60. https://doi.org/10.1615/critrevtherdrugcarriersyst.v15.i5.10
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Biologische_beschikbaarheid
- Awada A., Bondarenko I. N., Bonneterre J., Nowara E., Ferrero J. M., Bakshi A. V., et al. . (2014). A randomized controlled phase II trial of a novel composition of paclitaxel embedded into neutral and cationic lipids targeting tumor endothelial cells in advanced triple-negative breast cancer (TNBC). Oncol.25, 824–831. 10.1093/annonc/mdu025
- Bendas G. (2001). Immunoliposomes: a promising approach to targeting cancer therapy. BioDrugs15, 215–224. 10.2165/00063030-200115040-00002