• Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 40,-
  • Ook bereikbaar via Whatsapp

Wat zijn liposomen precies?

Liposomen zijn minuscuul kleine natuurlijke vetbolletjes, in ons geval van zonnebloemolie. Lipide is een ander woord voor vet. Deze minuscule bolletjes hebben een dubbele wand en zijn niet groter dan 400 nanometer en zijn eigenlijk niet te zien met het blote oog. Ter vergelijking: 400 nanometer staat gelijk aan 0.0004000 millimeter.

De bolletjes bevatten de werkzame stof, dit kan een vitamine zijn, een mineraal maar ook een medicijn. In ons geval beperken we ons tot de vitamines en de mineralen en we noemen dit vanaf hier de nutriënt. Vitamine C en vitamine D3 zijn dus nutriënten, net zoals bijvoorbeeld magnesium.

Nu is het zo dat nutriënten soms wateroplosbaar zijn en soms vet oplosbaar zijn. In het geval van een wateroplosbare nutriënt, bijvoorbeeld vitamine C, zit de nutriënt in de kern van het bolletje verpakt in puur water. In het geval van een in vet oplosbare nutriënt, bijvoorbeeld vitamine D, zit deze vitamine verpakt tussen de 2 lagen vet. Deze twee lagen bestaan uit zonnebloemolie, met een moeilijk woord ook wel fosfolipiden genoemd.

 

Wat is het voordeel van liposomen?

Nu we weten wat liposomen zijn en dat ze de nutriënt verpakken, rijst de vraag natuurlijk waarom liposomen zo ontzettend groot voordeel bieden ten opzichte van traditionele supplementen. Het antwoord is eigenlijk eenvoudig, alleen bij het gebruik van supplementen in liposomale vorm heeft je lichaam er echt profijt van en neemt het de nutriënt dus optimaal op. Dit komt omdat de liposomen de nutriënten beschermen tijdens de reis door het lichaam en veilig op de juiste plek afleveren, namelijk in de cellen. We zeggen dan ook altijd; profiteer maximaal, kies liposomaal!

Hoe gaat deze reis dan?

Nadat je bijvoorbeeld liposomale vitamine C hebt genomen, gaat het supplement via de slokdarm naar de maag. De maag is een hele zure omgeving met een PH waarde van PH1. Voor de goede liposomen geen probleem, ze komen hier veilig doorheen. Daarna komen ze aan in de slokdarm. De slokdarm ziet het liposoom als een lichaamseigen stof en stuurt deze via de darmwand naar de lymfklieren. Deze lymfklieren zorgen er vervolgens voor dat de liposomen in het bloed komen waarna de liposomen vervolgens de cellen in heel je lichaam gemakkelijk vinden.

Optimale opname is een feit en je lichaam kan er dus volop van profiteren. Of met een mooi woord gezegd, liposomale producten leiden tot een indrukwekkende biologische beschikbaarheid. Op de afbeelding hieronder zie je bij de meest linkse persoon geen biologische beschikbaarheid terugkomen, er wordt dus niks van de werkzame stof opgenomen door het lichaam. Bij de middelste persoon wordt maar een klein deel opgenomen door het lichaam, met als gevolg een slechte biologische beschikbaarheid. Bij de meest rechtse persoon zie je dat de werkzame stof optimaal opgenomen wordt door het lichaam, wat dus leidt tot een uitstekende biologische beschikbaarheid. Dit is dus het beste te bereiken door liposomale voedingssupplementen te gebruiken.

Maar wat is dan het verschil met een traditioneel voedingssupplement (tabletten, capsules of drankje)?

Als je een traditioneel voedingssupplement neemt, bijvoorbeeld vitamine C, dan gaat het grootste gedeelte van de vitamine C verloren in de maag, dit komt door o.a. door de zure maagsappen. Het kleine gedeelte dat toch door de maag weet te komen, vervolgt daarna een hele andere route door het lichaam, namelijk via de dunne darm en via de lever. Uiteindelijk verlaat een groot gedeelte van de vitamine c via de ontlasting en urine het lichaam. Het gevolg is een veel kleinere opname, je lichaam heeft er dus veel minder baat bij. Bij sommige stoffen is de opname zelfs nihil. Bijvoorbeeld curcumine wordt niet door het lichaam opgenomen. Eigenlijk kan je van zo’n nutriënt alleen maar profiteren als je het in liposomale vorm neemt.

En neem nu eens een product als ijzer, indien je dit product gebruikt in de traditionele vorm (dus niet liposomaal) dan kan dit leiden tot oxidatie in je lichaam, met soms gasvorming, verkleurde ontlasting en buikpijn tot gevolg. Bij liposomale vorm kan dit dus niet.

Dan blijft de vraag over of alle liposomen even goed werken?  Helaas is dat niet zo. Je kan van de liposomale supplementen alleen maar optimaal profiteren als de liposomen op de juiste manier gemaakt zijn en aan 3 essentiële eisen voldoen.

Deze 3 essentiële voorwaarden zijn:

  1. Het liposoom moet tegen de zuurgraad van de maag kunnen.
  2. Het liposoom moet positief geladen zijn.
  3. Het liposoom mag niet te groot zijn.

1. De zuurgraag van de maag

Zoals gezegd, de maag is erg zuur en daar moeten de liposomen wel tegen kunnen. Dus met andere woorden moeten liposomen tegen een pH1 waarde bestand zijn, is dat niet het geval dan gaat de nutriënt al gedeeltelijk verloren in de maag. De maag is erg zuur met een pH van 1. Dit is zo zuur dat, wanneer dit op je vinger zou komen, je een wondje op je vinger krijgt. Onze liposomen zijn tegen deze pH1 bestand.

2. Positief geladen

Zoals hierboven al beschreven, komen de liposomen via de lymfe in je bloedbaan. Het is super dat ze hier veilig en beschermd zijn aangekomen, maar alleen reizen door je aderen heeft geen nut, ze moeten ook bij de cellen aankomen en deze cellen dus vinden. Dit gaat als volgt, de cellen hebben een negatieve lading, de liposomen moeten dan een positieve lading hebben. Je begrijpt het al, in dat geval vinden ze elkaar. Stel dat het liposoom niet positief geladen is, dan vinden ze dus nauwelijks de cellen, met als gevolg een minimale opname. Door een speciale techniek zijn onze liposomen positief geladen en vinden ze de cellen gemakkelijk.

3. De omvang van het liposoom

De cellen hebben een bepaalde omvang, ze zijn heel klein. Om een liposoom te kunnen opnemen moet het liposoom dus kleiner zijn. Met andere woorden, als het liposoom te groot is dan kan die niet door de cel opgenomen worden. Het is dus erg belangrijk dat het liposoom de juiste afmeting heeft. Onze liposomen zijn tussen de 120 en 400 nanometer klein en passen keurig in de cellen.

Als een liposoom niet aan deze drie eisen voldoet, dan heeft het niet veel nut om deze in te nemen.

Bij onze producten kan je hierop natuurlijk rekenen en daardoor optimaal profiteren van je liposomale voedingssupplement.

Samenvattend

Liposomale producten zorgen ervoor dat je lichaam optimaal kan profiteren van het gebruikte supplement, vele malen beter dan traditionele producten. Daarom zeggen wij ook altijd, profiteer maximaal, kies liposomaal! Maar deze liposomen moet wel voldoen aan drie belangrijke voorwaarden. En dit vereist een speciale productietechniek. Onze liposomale producten voldoen aan deze 3 voorwaarden en hebben bovendien een stabiele en goede houdbaarheid. 2 jaar voor de vloeibare vorm en 3 jaar voor de liposomale poeder vorm.

Profiteer maximaal, kies liposomaal

Ruimte voor vragen

Mocht je naar aanleiding van dit stuk over liposomen nog vragen hebben of meer informatie willen? Laat het ons dan weten! Onze contactgegevens vind je onderaan de pagina.

Algemene contactgegevens

Hoe kunnen we je helpen?

E-mailen

Stel je vragen op service@dqadirect.nl of neem direct contact op met onze diëtiste Erika.

 

 

 

Whatsappen

Heb je een vraag en wil je snel antwoord? Stuur een WhatsApp naar 0111218100

Bellen

Op werkdagen kan je ons telefonisch bereiken tussen 09:00 en 17:00 op het nummer 0111218100.